Jak získat a udržet zaměstnance v době inflace

Rostoucí inflace způsobila, že udržet si zaměstnance je stále těžší. Ve skutečnosti 49 % maloobchodníků tvrdí, že udržení zaměstnanců bude v příštím roce jejich "největší výzvou". Přestože ztráta zaměstnanců může být nákladná, ne každý podnik si nyní může dovolit nabídnout vyšší mzdy. Ukazuje se však, že vyšší mzda není jedinou pobídkou, na které záleží, pokud jde o nábor a udržení zaměstnanců.

Přestože se průměrná hodinová mzda v období od února 2021 do února 2022 zvýšila nejvíce za posledních deset let, výzkumy i samotní pracovníci na směny uvádějí, že jde o víc než jen o peníze. 

Je pravda, že vaši zaměstnanci pravděpodobně také pociťují tlak na životní náklady v důsledku inflace, ale existují způsoby, jak můžete svým zaměstnancům pomoci se v nich orientovat, aniž byste porušili rozpočet.

Čtěte dále a zjistěte, co vaši zaměstnanci kromě vyšší výplaty skutečně chtějí. A získáte poznatky o tom, co je potřeba udělat, abyste si v této nejisté ekonomické době udrželi dlouhodobě své nejlepší talenty. 

Zvyšování kvalifikace zaměstnanců

32 % zaměstnanců maloobchodu pracujících na směny tvrdí, že chtějí ve své současné společnosti postoupit výš. Nabízíte v současné době svým zaměstnancům příležitosti k růstu?

Pokud ne, zvažte, zda svému týmu nedáte šanci osvojit si nové dovednosti prostřednictvím školení a rozvoje. Řekněme, že jeden z vašich zaměstnanců je v současné době pracovník pro obchod, který se zaměřuje na správu skladu. Můžete ho proškolit v dalších aspektech podnikání, jako je vedení pokladny nebo podpora zákazníků na prodejní ploše. 

To jim nejen pomůže získat větší vzdělání v různých dovednostech, ale také jim to dá šanci postoupit ve vaší společnosti. Pokud se zaměstnanci cítí být oceňováni a mají možnost se rozvíjet, je pravděpodobnější, že ve společnosti, pro kterou pracují, zůstanou déle. 

Kromě toho to bude přínosem i pro vaši firmu, protože můžete doplnit nebo obměnit pozice zaměstnanci, kteří jsou dobře připraveni na více rolí. To se vám bude hodit zejména v období špiček, kdy budete potřebovat větší pokrytí v různých částech prodejny.

Zajistěte flexibilitu

51 % zaměstnanců pracujících na směny se svěřilo, že hlavní výhodou, kterou chtějí na své pozici, je flexibilita práce. A řada zaměstnavatelů jim v tom již vychází vstříc. Podle deníku Washington Post "v návaznosti na pandemickou poptávku zaměstnanců po flexibilitě zaměstnavatelé nabízejí zaměstnancům větší možnost rozhodovat o tom, kde a kdy budou pracovat".

Maloobchodní podniky se chytají toho, že flexibilní pracovní doba je pro jejich zaměstnance žádoucí. Obchody, které poskytly svým zaměstnancům autonomii nad jejich rozvrhem tím, že jim umožnily nárokovat si směny, vyměňovat si je a žádat o volno pomocí aplikace vhodné pro mobilní zařízení. 

Zaměstnanci tak mají větší kontrolu nad svou pracovní dobou, což vede k většímu zapojení pracovníků. Manažeři provozů společností říkají, že aplikace pro plánování zlepšila zkušenosti zaměstnanců.

"Zaměstnanci si užívají technicky vyspělou platformu. Mohou si stáhnout aplikaci a získat svůj rozvrh nebo si vyměnit směny na svém telefonu. Zaměstnanci se u nás hned cítili více zapojeni,".

Rozesílejte výplaty dříve

Ekonomická doba je nyní těžká a nejistá, což u mnoha lidí zvyšuje finanční stres. Lidé se potýkají s vyššími cenami v důsledku inflace - a to i u základních potravin, jako jsou potraviny a benzín.

Odlehčete v této době zaměstnancům tím, že zkrátíte dobu, po kterou musí čekat na další výplatu. Například změňte měsíční výplaty na týdenní nebo výplaty ve stejný den a to i pomocí našich napojení na služby nabízející tuto možnost. 

Takovéto drobné úpravy mohou jejich současnou mzdu ještě více zatraktivnit díky frekvenci, s jakou jim výplata přichází. A to může mít vliv na udržení zaměstnanců a dokonce přilákat nové zaměstnance. Navíc by vás to nestálo více, než kolik už teď vydáváte ze svého rozpočtu. 

V maloobchodě může být také potřeba trochu víc pošťouchnout zaměstnance, aby pracovali přesčasy v rušnějších obdobích. Pravidelnější výplaty mohou podpořit práci přesčas a usnadnit období, kdy máte omezený počet zaměstnanců nebo zdrojů. 

Překročte finanční rámec

Jistě, peníze jsou jedním ze způsobů, jak přilákat nové talenty a snížit odliv zaměstnanců ve stávajícím týmu. Ale v dnešní době to není vše, co zaměstnanci chtějí. 

Všímejte si faktorů, na kterých jim záleží a kterých si skutečně cení. Mějte otevřenou mysl pro zvýšení flexibility na pracovišti, zvyšujte kvalifikaci nebo proškolujte zaměstnance, aby mohli růst v rámci naší společnosti, a aktualizujte časový rámec pro výplatu.

Tyto změny mohou mít zásadní vliv na to, aby byli vaši zaměstnanci spokojení, motivovaní a udrželi si je. Pokud potřebujete podporu při udržení angažovanosti zaměstnanců, podívejte se, jak vám může pomoci Dayswaps.

Objevte více z Dayswaps zdrojů
E-book
Stáhněte si jedinečný návod jak perfektně pracovat se směnami.
Zjistit více
Zjistit více
Webináře
Přihlaste se na pravidelné webináře s našimi experty.
Zjistit více
Zjistit více
Nápověda
Získejte rady a odpovědi od Dayswaps týmu na vaše dotazy.
Zjistit více
Zjistit více