3 skvělé strategie pro udržení zaměstnanců

Nedostatek pracovních sil představuje pro podniky neuvěřitelnou zátěž. V roce 2022 je míra účasti na trhu práce o 1 % nižší než před pandemií a chybí 300 tisíc pracovníků. Každý měsíc opustí práci při hledání něčeho lepšího asi 150 tisíc Čechů. třetina zaměstnanců odchází dříve, než se půl roku od nástupu!

Taková fluktuace je nesmírně nákladná. Podle některých odhadů může zaměstnavatele stát nahrazení zaměstnance při odchodu dvojnásobek jeho platu. V různých odvětvích se to liší, ale když se k tomu u některých zaměstnavatelů připočtou další faktory, jako je morálka a kultura, mohou být náklady ještě vyšší.

Zvažte zaměstnance, kteří pro vás pracují a mají kritické dovednosti, na nichž vaše firma závisí, zaměstnance, kteří znovu objevili svou práci nebo kteří jsou takovou oporou, že vás představa jejich odchodu děsí. Jak vyhrát bitvu o udržení zaměstnanců? Jak zabránit tomu, abyste na takovém trhu práce o zaměstnance nepřišli? Chcete-li, aby pro vás zaměstnanci pracovali, zvažte vyzkoušení těchto sedmi strategií pro udržení zaměstnanců:

1. Plat a benefity musí být konkurenceschopné

Nedávný průzkum mezi náboráři, personálními zástupci a personalisty ukázal, že pro 45 % zaměstnanců, kteří dávají výpověď, je hlavním důvodem plat. Za tímto důvodem následovaly možnosti kariérního postupu, lepší benefity a lokalita.

Jde vždy o peníze?

Podle souboru nedávných průzkumů o udržení zaměstnanců pouze 24 % zaměstnanců "generace X" uvádí, že je k setrvání v zaměstnání motivuje finanční stabilita. Přesto 56 % zaměstnanců uvádí, že je v zaměstnání drží obavy o zdravotní péči a pojištění. Záleží na benefitech, které jsou skutečně přínosné. Na penězích záleží. To, co nabízíte svým zaměstnancům v této oblasti, musí být srovnatelné s ostatními podniky ve vašem oboru a regionu.

Po shlédnutí těchto statistik by vám bylo odpuštěno, kdybyste si mysleli, že nejjednodušším řešením obav o udržení zaměstnanců se zdá být nabídka více peněz a více výhod. Není pochyb o tom, že to jsou dva hlavní problémy, které musí zaměstnavatelé zvážit, a pro některé zaměstnance by to byla nezbytná strategie pro udržení zaměstnanců.

Považovat to za jedinou možnost je však reakce na kolenou, která může vaši firmu stát více, než si může dovolit. Plat a benefity jsou důležité a měly by být zváženy - zejména pokud platíte pod standardy v oboru - ale existují i jiné strategie udržení zaměstnanců než nákladné zvyšování platů a benefity.

2. Na začátku najměte správného člověka a buďte transparentní 

Společnost Glassdoor zjistila, že 35 % těch, kteří přijímají nové zaměstnance, tak činí s očekáváním, že v příštím roce bude více zaměstnanců odcházet. Je trochu skličující vědět, že ti, kteří nábor provádějí, již předpokládají, že více než třetina jejich zaměstnanců odejde ze dveří.

Pokud přijmete zaměstnance, kteří chtějí dát výpověď, nebuďte překvapeni, že ji dají. Pokud přijmete někoho, kdo se do vaší firmy nehodí, nebuďte překvapeni, když on (nebo zaměstnanci, které naštval) odejde.

Ujistěte se, že jste upřímní v tom, co od nového zaměstnance očekáváte. Neskrývejte ani nepřikrášlujte některé aspekty práce jen proto, aby se člověk chytl. Transparentnost je klíčem k nalezení správných zaměstnanců.

3. Snižte nepříjemnosti, které zaměstnance trápí

Nemůžete očekávat, že zaměstnanci budou fungovat jako roboti. Když je rovnováha mezi prací a životem zaměstnance narušena, vzniká bolest. Pokud má váš zaměstnanec pocit, že většinu života tráví prací, místo aby žil, práce se stává tím špatným.

Co by měl malý podnik nebo společnost dělat, pokud se nachází v situaci nebo v odvětví, ve kterém je konkurence o skvělé zaměstnance vysoká, ale podnik si nemůže dovolit platit dolarově konkurenceschopný plat?

Najděte bolestivé místo
Prostřednictvím průzkumů mezi zaměstnanci, přímé zpětné vazby nebo věnováním pozornosti trendům v odvětví zjistěte, co je pro zaměstnance ve vašem oboru bodem frustrace.

Například komerční piloti mají často zatěžující rozvrh, žijí v jednom městě a musí létat do jiného města, kde mají "základnu". Tráví čas obklopeni cestujícími cizinci (někteří z nich nejsou zrovna nejveselejší) a v hotelech místo s rodinou. To je pro některé bolestivý bod.

Zmírněte tento bolestivý bod
Přemýšlejte o bolesti jako o hlavní věci, kterou je třeba zmírnit.

Peníze bolest svým způsobem zmírňují, takže se vyplatí se s ní trápit, protože díky výsledné výplatě budou ostatní oblasti života méně bolestivé. Existují však i jiné způsoby, jak zaútočit na problém bolesti, které někteří zaměstnanci budou považovat za stejně cenné jako vyšší plat.

Nedovolte, aby se bolest hromadila jinde
Dobří pracovníci se snadno nechají považovat za samozřejmost. Dávejte si pozor na zaměstnance, kteří si možná nestěžují, ale tiše se cítí vyčerpaní nebo frustrovaní z množství práce, které se od nich očekává.

Nedělejte si s tím starosti

Plány vytvářejí komplikovanou práci, ale nemusí.

S moderním nástrojem pro plánování můžete ušetřit čas i peníze a nechat veškerou práci na softwaru. Zjednodušte si plánování a přihlaste se k bezplatné zkušební verzi programu Dayswaps.

Objevte více z Dayswaps zdrojů
E-book
Stáhněte si jedinečný návod jak perfektně pracovat se směnami.
Zjistit více
Zjistit více
Webináře
Přihlaste se na pravidelné webináře s našimi experty.
Zjistit více
Zjistit více
Nápověda
Získejte rady a odpovědi od Dayswaps týmu na vaše dotazy.
Zjistit více
Zjistit více